زمانی که شریان های خون رسان قلب به طور کامل مسدود شوند، بخشی از قلب دیگر قادر به خون رسانی نخواهد بود در این شرایط سکته قلبی که به اصطلاح پزشکی به آن آنفارکتوس حاد هم می گویند اتفاق می افتد.
بیماری های قلبی یکی از اصلی ترین عوامل مرگ و میر افراد در جهان است که راه های پیشگیری و درمان بسیاری هم برای آن پیشنهاد شده است. بیماری های قلبی انواع مختلفی دارند که در ادامه مطلب به آن ها بصورت کامل اشاره خواهیم کرد.
چه عواملی باعث بروز بیماری قلبی می شود؟
عوامل بسیاری روی سلامت قلب تاثیر می گذارد ازجمله ژنتیک، سبک زندگی و عوامل آسیب زایی که ممکن است به مرور قلب را ضعیف کند. از جمله موارد بسیار مهمی که می تواند سلامت قلب را به خطر بیندازد و باعث سکته قلبی شود شامل موارد زیر می باشد:
1-اعتیاد به سیگار،الکل و مصرف مواد مخدر
2-کلسترول و فشار خون بالا
3-بیماری های خودایمنی
4-استرس و اضطراب بسیار
5-بیماری دیابت و مصرف بیش از حد مواد قندی
6-فشارهای غیر ضروری به قلب
بسیاری از افراد تصور می کنند که بیماری های قلبی تنها در افراد سالمند رخ می دهد. در حالی که متاسفانه طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی سن سکته قلبی پایین آمده است و افراد جوانتر هم در خطر این بیماری قرار دارند.
علت سکته قلبی در افراد جوان
سکته قلبی در افراد جوان بسیار خطرناکتر است زیرا صدمه ای که به قلب آنها وارد می شود بسیار ناگهانی تر از افرادی است که دارای قلب ضعیف تری هستند. تغییر سبک زندگی و تغذیه نامناسب و فشارها و مشکلات اجتماع باعث شده تا سن سکته در جوانان کاهش پیدا کند.
کم تحرکی و کار کردن و نشستن پشت میز برای مدت های طولانی می تواند باعث افزایش کلسترول خون و دیابت شود. وجود عادت های بدی که از دوران کودکی همراه ماست باعث می شود تا در دوران بزرگسالی پیامدهایی به همراه داشته باشد. یکی از همین پیامدها بروز بیماری های قلبی عروقی است
علائم سکته قلبی و راه های پیشگیری از آن
پیش از وقوع سکته قلبی، با توجه به علائمی که بروز می کند، می توان اقدامات مهمی انجام داد که در این بخش به چند مورد مهم از علائم سکته اشاره خواهیم کرد:
1-احساس درد در قفسه سینه ( دلایل درد قفسه سینه ممکن است مستقیم به قلب ربطی نداشته باشد )، بازوها، گردن و فک از شایع ترین علائم سکته هستند.
2-تنگی نفس و عرق سرد
3- احساس سرگیجه و سرفه های مکرر
دردهای ناشی از علائم ذکر شده با تغییر حالت در نشستن یا دراز کشیدن تسکین پیدا نمی کنند و ممکن است در زمانی طولانی شما این علائم را همچنان احساس کنید. مراقبت های پیشگیرانه ای وجود دارد که با رعایت آن می توان از بروز سکته تا حد زیادی جلوگیری کرد. در ادامه مطلب به چند مورد از راه کارهای پیشگیری از سکته قلبی اشاره خواهیم کرد:
1-سیگار کشیدن را سریعتر متوقف کنید.
2-انجام تمرینات ورزشی و تست ورزش که عملکرد قلب را بالا می برد.
3-کاهش استرس های روزانه از طریق مدیتیشن
4-تغییر رژیم غذایی
5-کاهش اضافه وزن
6-رعایت توصیه های پزشکی
7-چکاپ سالیانه
بعد از سکته چه اتفاقی می افتد؟
هر دقیقه تاخیر بعد از سکته قلبی باعث از دست رفتن سلول های عضلانی قلب می شود. بازگرداندن جریان خون به شریان ها قبل از آسیب به بافت های قلبی، امری حیاتی است.
- در صورت طی نکردن پروسه درمان ، قلب شما ضعیف شده و دچار نارسایی در این ناحیه از قلب خواهید شد.
- در طول چند هفته اول بهتر است که برای حمایت و کمک به شما یکی از اعضای خانواده در کنارتان حضور داشته باشد.
- با توصیه پزشک معالج فعالیت های خود را شروع کرده تا کلسترول خون تحت کنترل قراربگیرد و ماهیچه قلب قدرت خود را بدست بیاورد.
- اگر جراحی قلب داشتید فعالیت های سنگین و استرس نداشته باشید. بلافاصله بعد از خوردن و آشامیدن فعالیت خود را شروع نکنید.
عوارض سکته قلبی و خطرات ناشی از آن
سکته قلبی با عوارضی از قبیل بی نظمی ضربان و حتی ایست قلبی همراه است. از شایع ترین خطرات بعد از سکته می توان به ریتم نامنظم ، شوک قلبی و مشکلات دریچه قلب اشاره کرد. اگر احساس می کنید که علائم سکته را دارید مصرف یک دوز آسپرین می تواند کمک شایانی به شما کند چراکه قرص آسپرین از لخته شدن خون جلوگیری می کند. و بعد از آن بلافاصله با اورژانس یا پزشک خود تماس بگیرید یا اگر داروهای قلبی دارید که باید مصرف کنید آن ها را در دسترس قرار دهید.
بیشتر بخوانید: نحوه کار با دستگاه هولتر ریتم
جمع بندی
همانطورکه پیشتر به آن اشاره کردیم استرس و سبک زندگی نامناسب می تواند عامل اصلی بروز سکته قلبی در افراد شود. به دلیل عدم تحرک و رژیم غذایی پر خطر ریسک حمله قلبی در جوانان نیز افزایش یافته است. بهترین گزینه برای پیشگیری احتمالی از سکته ورزش و چکاپ سالانه می باشد.
اگر سابقه بیماری های قلبی دارید با بروز علائم حمله در دقایق طلایی قرار خواهید گرفت و بهتر است سریع تر با اورژانس تماس بگیرید تا اقدامات اولیه را برای جلوگیری از آسیب های بیشتر به قلب انجام دهند. گاهی تاخیر در درمان و بی توجهی به علائم بیماری های قلبی، در نهایت منجر به مرگ افراد می شود.
منابع
دکتر ریاستی
4 دیدگاه
درد قفسه سینه با سکته قلبی ارتباطی دارد؟
برای یافتن پاسخ سوال تون مقاله دلایل درد قفسه سینه رو مطالعه بفرمایید.
آیا دلایل درد قفسه سینه را می توان با تست ورزش تشخیص داد؟
برای پیدا کردن پاسخ سوالات به صفحه تست ورزش مراجعه نمایید