Search
Search
Close this search box.

پرولاپس دریچه میترال چیست و چه علائمی دارد

پرولاپس دریچه میترال چیست

پرولاپس دریچه میترال یکی از شایعترین بیماری های قلبی می باشد که از آن بعنوان گشادی دریچه قلب یاد می شود. این بیماری نوعی اختلال قلبی می باشد که در آن بین دهلیز و بطن چپ، خون از سمت دهلیز وارد بطن چپ می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره پرولاپس دریچه میترال و علائم آن صحبت کنیم.

پرولاپس دریچه میترال چیست؟

پرولاپس دریچه میترال یا MVP یک بیماری قلبی بسیار شایع است و زمانی اتفاق می افتد که یکی از دریچه های قلب به درستی کار نکند. MVP می تواند به عنوان یک بیماری ترسناک معرفی شود زیرا قلب را درگیر کرده و با درد شدید قفسه سینه آغاز می شود و شما دلایل درد قفسه سینه  را نمی‌دانید٫ اما یک مشکل قلبی جدی نیست.

از آن جایی که MVP اغلب علائمی ندارد یا در زندگی روزمره مشکلی ایجاد نمی کند، در بسیاری از موارد تا بزرگسالی تشخیص داده نمی شود. اما مهم است که بدانید پرولاپس دریچه میترال چیست و چه علائمی دارد، تا آن را از سایر مشکلات قلبی تشخیص دهید.

پرولاپس دریچه میترال چیست
معرفی دهلیز راست و چپ و دریچه میترال

علائم و نشانه های پرولاپس دریچه میترال در زنان

پرولاپس دریچه میترال یک مشکل ژنتیکی است که عمدتاً زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. این بیماری خوش خیم بوده و علائم خاصی ندارد. اما برخی زنان دچار تپش قلب، خستگی، درد قفسه سینه یا سرگیجه می شوند. اغلب، آن هایی به این بیماری مبتلا می شون دارای اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و ترس هستند.

همچنین، ضربان قلب تند یا آهسته مداوم، سردرد هایی که عمدتاً در شب و یا صبح رخ می دهد، غش و سرگیجه شدید که به طور منظم اتفاق می افتد، تنگی نفس و درد مکرر در نیمه چپ قفسه سینه از دیگر علائم شایع در زنان است. اکو قلب تهران که به تست اکوکاردیوگرافی اطلاق می‌شود به تشخیص و پیگیری بیماری‌های قلبی و همچنین پرولاپس دریچه میترال کمک می‌کند.

علت پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال (MVP) با نام سندرم بارلو نیز شناخته می شود. این بیماری قلبی تغییراتی در آناتومی دریچه های سمت چپ قلب ایجاد می کند. دریچه میترال خون را از بالا (دهلیز چپ) به پایین (بطن چپ) هدایت می کند. در افراد مبتلا به پرولاپس این دو قسمت به درستی بسته نمی شوند.

علت پرولاپس ممکن است یک بیماری مادرزادی قلبی یا عارضه برخی بیماری ها باشد. همچنین، شایع ترین علل افتادگی دریچه میترال عبارتند از بیماری قلبی مادرزادی، وقفه در انقباضات بطن چپ، اندوکاردیت، میوکاردیت، پریکاردیت، ایسکمی قلبی، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، روماتیسم، آسیب قلبی ناشی از بیماری های بافت همبند و غیره است.

پرولاپس دریچه میترال
چگونگی پرولاپس دریچه میترال

نحوه تشخیص پرولاپس دریچه میترال

از آن جایی که اکثر بیماران مبتلا به پرولاپس علائمی ندارند، ممکن است هنگام گوش دادن به قلب با گوشی پزشکی، این بیماری تشخیص داده شود. علائم شایع آن شامل ضربان قلب سریع (تپش قلب)، ناراحتی قفسه سینه و خستگی است.

به عنوان تشخیص اولیه، متخصص قلب، سابقه بیمار را بررسی می کند، به صحبت های او گوش می دهد و برای او آزمایش خون (عمومی و بیوشیمی) می نویسد. روش های تشخیصی عبارتند از:

  • نوار قلب (ECG) : فعالیت الکتریکی قلب و ریتم آن را نشان می دهد.
  • اکوکاردیوگرافی (Echo-KG) : سونوگرافی قلب به شما امکان می دهد ساختار آناتومیکی اندام و به ویژه عملکرد دریچه ها را ارزیابی کنید.
  • اشعه ایکس یا سی تی اسکن قفسه سینه
  • آزمایشات آزمایشگاهی و سایر معاینات

اما روش اصلی که می تواند پرولاپس دریچه میترال را شناسایی کند، اکوکاردیوگرافی قلب است.

پرولاپس دریچه میترال
نحوه برطرف کردن پرولاپس دریچه میترال

خطرات پرولاپس دریچه میترال

برای عموم، پرولاپس دریچه میترال خطری نداشته و به درمان خاصی نیاز ندارد. با این حال، ممکن است برخی از افراد به دارو یا جراحی نیاز داشته باشند، به خصوص اگر این بیماری باعث نارسایی شدید شود. افراد مبتلا به پرولاپس دریچه بیش تر در معرض خطر ابتلا به حملات پانیک و اضطراب مزمن هستند.

علاوه بر این، نادیده گرفتن علائم این بیماری می تواند باعث اندوکاردیت شود. نتایج نشان می دهد که افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال در معرض افزایش خطر آریتمی شدید و مرگ ناگهانی قلبی هستند. به علاوه، افراد مبتلا به این بیماری ممکن است دچار عفونت دریچه میترال شوند.

پرولاپس دریچه میترال مادرزادی

پرولاپس دریچه میترال می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. اگر این بیماری اکتسابی باشد، می توان با داشتن یک سبک زندگی سالم و درمان به موقع، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد.

پرولاپس دریچه میترال مادرزادی
تصویر از یک کودک

روش های جلوگیری از پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس اغلب به عنوان عوارض سایر بیماری های قلبی ایجاد می شود. اما با تشخیص و درمان به موقع، احتمال بروز آن کاهش می یابد. یکی دیگر از راه های پیشگیری از این بیماری، حفظ زندگی سالم، رژیم غذایی متعادل، پرهیز از اضافه وزن و سیگار، ورزش منظم، کنترل دیابت، کلسترول و فشار خون بالا است.

دیگر راه های پیشگیری از بروز نارسایی دریچه میترال، درمان فشار خون بالا است.  همچنین، به افراد مستعد بیماری های قلبی توصیه می شود که از 45-50 سالگی سالانه به متخصص قلب مراجعه کرده و تحت معاینات قرار گیرند.

کلینیک تخصصی قلب دکتر محمد ریاستی

جهت دریافت نوبت و مشاوره تماس حاصل فرمایید

درمان پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال همیشه نیاز به درمان ندارد. اما در صورت لزوم، درمان توسط متخصص قلب و عروق و تنها در صورتی که پرولاپس با اختلال در ریتم قلب و درد در قلب همراه باشد، تجویز می شود. نوع درمان توسط پزشک معالج انتخاب می شود. روش های درمان، بستگی به علائم و ویژگی های بدن بیمار دارد. با نارسایی شدید، درمان دارویی استفاده می شود.

به بیمار داروهایی برای عادی سازی ضربان قلب، از بین بردن علائم بیماری و کاهش خطر عواقب غیر قابل برگشت تجویز می شود. در برخی موارد، درمان جراحی نیز ممکن است مورد نیاز باشد هستند.

پرولاپس دریچه میترال چیست
شکل مختلف دریچه میترال در موقعیت مختلف

اگر وضعیت شما جدی تر است، به عنوان مثال، اگر دچار نارسایی شدید یا عملکرد ضعیف قلب هستید، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. دو نوع جراحی برای این مشکل وجود دارد: تعویض دریچه و ترمیم آن. در مواردی که بیماران دارای پرولاپس دریچه میترال (MVP) هستند و اختلالات ریتمی قلبی نیز وجود دارد، ممکن است پزشکان از هولتر ریتم نیز برای نظارت بیشتر و تشخیص دقیق‌تر استفاده کنند.

پرولاپس دریچه میترال در دوران بارداری

زنان مبتلا به افتادگی میترال در زمان بارداری مشکلی جدی نخواهند داشت. بارداری با افتادگی جزئی دریچه میترال سیر طبیعی را طی میکند، این بیماری بر رشد جنین تأثیر نمی گذارد، اما زن باردار باید تحت کنترل پزشک باشد و در صورت مشاهده تاثیر نامطلوب بر رشد جنین، آن را سقط کند.

بنابراین، پزشکان توصیه می کنند که مادران باردار به دقت وضعیت خود را تحت نظر داشته باشند و در صورت بروز نشانه های اولیه این بیماری در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنند. بارداری همچنین می تواند به پدیدار شدن نشانه های MVP کمک کند. معمولا این حالت این گذرا است و به دلیل این بوده که در وضعیت خوابیده به پشت، جنین در حال رشد، ورید اجوف تحتانی را فشرده می کند.

پرولاپس دریچه میترال در بارداری
تصویر یک مادر باردار

پرولاپس دریچه میترال و استرس

همان طور که گفته شد، پرولاپس دریچه (MVP) شایع ترین تغییر پاتولوژیک در ساختار قلب بوده که با افتادگی یک یا دو دریچه میترال در حفره دهلیز چپ مشخص می شود. این ناهنجاری هم در سنین پایین و هم در بزرگسالی قابل تشخیص است. برای اکثر بیماران، این بیماری عوارض جدی ای ندارد.

افراد مبتلا به افتادگی میترال بیش تر در معرض خطر ابتلا به حملات پانیک و استرس هستند و در این موارد باید برای کنترل علائم به روانپزشک ارجاع داده شوند. شدت درد و مدت آن به طور مستقیم به استرس روانی-عاطفی و جسمی وارد شده بر بیمار بستگی دارد.

تغییرات سبک زندگی، قطع کافئین، کاهش مصرف الکل و داشتن یک زندگی کم استرس، افتادگی میترال را تا حد زیادی بهبود می بخشد.

پرولاپس دریچه میترال استرس
تصویر یک زن دارای استرس

چه کسانی افتادگی دریچه میترال دارند؟

پرولاپس دریچه میترال بیماری بوده که بیش تر در جوانان رخ می دهد. سن 30-15 سالگی برای تشخیص این مشکل بسیار معمول است. در بیشتر موارد، MVP در افراد مبتلا به بیماریهای  بافت همبند، مانند دیسپلازی رخ می دهد.  همچنین ممکن است این مشکل به دلایل اکتسابی مانند بیماری عروق کرونر قلب ایجاد شود.

MVP در 10-15٪ از کودکان 7-15 ساله نیز ظاهر شده است. همچنین، عمدتاً زنان 35 تا 40 ساله عمدتا دچار این بیماری می شوند. در کودکان و نوجوانان، اغلب این بیماری بدون علامت است یا تنها با ناراحتی جزئی در ناحیه قفسه سینه همراه است.

همچنین   MVP می تواند مادرزادی و اولیه باشد و از همان ابتدا فرد به آن مبتلا شود. پیشگیری خاصی در این مورد وجود ندارد و توصیه می شود به طور منظم تحت معاینات قرار گرفته و توسط متخصص قلب و عروق تحت نظر باشد.

پرولاپس دریچه میترال قرص
تصویر از قرص های درمان پرولاپس دریچه میترال

قرص برای درمان پرولاپس دریچه میترال

درمان این بیماری توسط متخصص قلب و عروق و تنها در صورتی که پرولاپس با اختلال در ریتم قلب و درد در قلب همراه باشد، تجویز می شود. اگر فیبریلاسیون دهلیزی یا بزرگ شدن شدید دهلیز چپ دارید، ممکن است برای جلوگیری از تشکیل لخته به درمان با یک ضد انعقاد (رقیق کننده خون) نیاز داشته باشید.

این دارو می تواند به شکل آسپرین یا سایر رقیق کننده های خون باشد. درمان اغلب شامل مصرف دارو برای تسکین هر یک از علائم شما است. داروهای احتمالی که ممکن است پزشک شما تجویز کند عبارتند از:

  • آسپرین برای کاهش خطر لخته شدن خون
  • مسدود کننده های بتا برای جلوگیری از ضربان نامنظم قلب و بهبود جریان خون
  • دیورتیک ها برای خارج کردن مایع اضافی از ریه ها
  • وازودیلاتورها برای گشاد شدن رگ های خونی و بهبود جریان خون
پرولاپس دریچه میترال و سرگیجه
تصویری از یک زن دارای سرگیجه

پرولاپس دریچه میترال و سرگیجه

پرولاپس دریچه میترال یک ناهنجاری بوده که در آن دریچه قلب، افتادگی دارد و باعث می شود خون به دهلیز برگردد. به همین دلیل، حجم خون لازم برای عملکرد طبیعی قلب وارد بطن نمی شود. چنین تغییراتی منجر به این می شود که قلب  سخت کار کند، بنابراین سریعتر فرسوده می شود.

2 نوع پرولاپس دریچه میترال وجود دارد که عبارتند از پرولاپس اولیه و ثانویه، پرولاپس میترال ثانویه ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد، اما اکثر افراد دارای علائم شایعی مانند سردرد شدید و سرگیجه بوده که معمولا صبح ها یا شب شروع می شود و انجام کارهای روزانه را برای آن ها مختل می کند.

 

مراقبت های پرولاپس دریچه میترال

اگرچه نمی توان از پرولاپس دریچه میترال جلوگیری کرد، اما می توان از با انجام مراقبت های لازم به زندگی عادی خود ادامه داد. اولین قدم مراقبت از این بیماری، انجام معاینات سالانه، مشاوره با پزشک و انجام سونوگرافی قلب است.

یکی از متخصصانی که باید برای چکاپ به او مراجعه کنید، متخصص قلب و عروق است. در طول ارزیابی می توان مشکلاتی مانند MVP را زودتر و قبل از مشخص شدن علائم مختلف شناسایی کرد.

پرولاپس دریچه میترال
شکل پرولاپس دریچه میترال

بنابراین، متخصص اقدامات پیشگیرانه را برای جلوگیری از عوارض ناشی از پرولاپس توصیه می کند. به علاوه، افراد مبتلا به MVP که هیچ مشکلی ندارند لازم نیست مراقبت های خاصی انجام دهند. اما برای انجام ورزش، فرد مبتلا به این بیماری باید توسط پزشک معاینه شود تا بتواند اجازه ورزش کردن داشته باشد.

عوارض پرولاپس دریچه میترال

پرولاپس دریچه میترال بسیار شایع است. اگرچه خوش خیم بوده، اما می تواند عوارض جدی آریتمی و غیر آریتمی مانند مرگ ناگهانی و اندوکاردیت عفونی داشته باشد. از جمله شایع ترین عوارض MVP نارسایی میترال است که می تواند حاد یا مزمن باشد. معمولا پرولاپس دریچه میترال ثانویه نیز عوارض خطرناکی ایجاد نمی کند.

اما اگر مراقبت های لازم را انجام ندهید، احتمال ایجاد نارسایی دریچه، آسیب به جدی سیستم قلبی عروقی وجود دارد. در صورت عدم درمان، این اختلال می تواند باعث ایجاد عوارض زیر شود:

  • سندرم ترومبوآمبولیک
  • اختلالات ریتم قلب (یکی از شایع ترین عوارض
  • سکته مغزی ایسکمیک
  • التهاب میوکارد

نارسایی دریچه میترال

در افتادگی دریچه میترال، بخشی از خون به سمت مخالف جریان خون باز می‌گردد که اصطلاحاً نارسایی نامیده می ‌شود. چنین نارسایی به دلیل تغییر شکل دریچه قلب بر اثر فرآیند تغییر بافت یا افتادگی پرولپس، به دلیل کشش حفره های قلب ایجاد می شود. نارسایی دریچه میترال به چند دسته تقسیم می شود که عبارتند از:

  • درجه I : جریان برگشتی خون به ¼ عمق می رود.
  • درجه دوم : جریان برگشت خون به نصف می رسد.
  • درجه III : جریان برگشتی خون به ¾ عمق می رود.
  • درجه IV : جریان برگشتی خون به دیواره مخالف دهلیز می رسد.

شلی یا پرولاپس دریچه میترال خفیف چیست؟

افتادگی دریچه میترال می تواند خفیف باشد. به طور معمول، در طول انقباض بطن چپ، لت ‌های دریچه بسته می ‌شوند تا خون فقط به داخل آئورت حرکت کند، اما به دهلیز برگشتی از خون وجود ندارد. در افتادگی دریچه میترال مقداری انحراف دریچه در جهت دهلیز ایجاد و مقدار مشخصی خون به آنجا پرتاب می شود.

پرولاپس دریچه میترال خفیف به دلیل ویژگی های آناتومیکی دریچه ها یا آکورد ها و عضلات پاپیلاری ایجاد می شود. MVP اولیه یک سندرم مادرزادی است اما می تواند به سایر مشکلات دریچه یا اسکلتی مرتبط باشد.

داروی پرولاپس دریچه میترال چیست؟

در صورت تشخیص نارسایی قابل توجه خون، پزشک ممکن است درمان دارویی را برای عادی سازی عملکرد قلب تجویز کند.

درمان دارویی با هدف از بین بردن علائم بالینی و جلوگیری از دیستروفی میوکارد انجام می شود. به بیماران دارو های آرامبخش، قلب و عروق، ضد انعقاد و داروهایی برای منظم شدن ضربان قلب، فشار، از بین بردن علائم بیماری و کاهش خطر عواقب غیر قابل برگشت تجویز می شود.

جمع بندی

بنابراین پرولاپس دریچه میترال (MVP) یک اختلال قلبی شایع است که می‌تواند به عوارض جدی مانند نارسایی قلبی منجر شود اگر به درستی مدیریت نشود. تشخیص به موقع و پیگیری منظم از اهمیت بالایی برخوردار است تا بیماران بتوانند زندگی سالم و با کیفیتی داشته باشند. در این زمینه، انتخاب یک متخصص کاردیولوژی متعهد و با تجربه می‌تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.

برای کسانی که با پرولاپس دریچه میترال زندگی می‌کنند و به دنبال یک راه حل موثر و پایدار هستند، مشاوره با دکتر محمد ریاستی می‌تواند گامی حیاتی در مسیر بهبود و سلامتی باشد. با انتخاب دکتر ریاستی، شما از تخصص و تجربه یکی از بهترین‌های حوزه کاردیولوژی بهره‌مند خواهید شد و می‌توانید با اطمینان و آرامش بیشتری به مراقبت از قلب خود بپردازید. اکنون زمان آن رسیده که با دکتر محمد ریاستی تماس بگیرید و از خدمات حرفه‌ای و دقیق او بهره‌مند شوید.

 

کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر ریاستی

سوالات متداول

پرولاپس دریچه میترال چیست؟

پرولاپس دریچه میترال (MVP) یک وضعیت قلبی است که در آن دریچه میترال به‌طور کامل بسته نمی‌شود و ممکن است باعث برگشت خون به دهلیز چپ شود.

علائم پرولاپس دریچه میترال چیست؟

علائم شامل تپش قلب، خستگی، سرگیجه، درد قفسه سینه، تنگی نفس و در برخی موارد اضطراب می‌باشد. برخی افراد ممکن است بدون علائم باشند.

علائم پرولاپس دریچه میترال در زنان چیست؟

علائم پرولاپس دریچه میترال در زنان می‌تواند شامل تپش قلب، خستگی، سرگیجه، درد قفسه سینه و اضطراب باشد. برخی زنان ممکن است علائم خفیف‌تری داشته باشند یا به‌طور کامل بدون علائم باشند.

چه زمانی باید برای پرولاپس دریچه میترال به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائم جدید یا شدیدتری مانند درد شدید قفسه سینه، تنگی نفس شدید یا تپش قلب غیرعادی را تجربه می‌کنید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۳ از ۵
از مجموع ۳۴ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

header22222

کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر ریاستی

دکتر محمد ریاستی از بهترین پزشکان متخصص قلب تهران و جزو اساتید برجسته ی هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مى باشد. ایشان دوره هاى پیشرفته ی تخصصی خود را در زمینه های مختلفی همچون آنژیوگرافی عروق کرونر قلبی و مغز، اکوی قلب اطفال و بیماریهای مادرزادی قلب و الکتروفیزیولوژی قلبی را تحت نظر اساتید برجسته گذرانده اند و تاکنون رضایت هزاران بیمار و آنژیوگرافی های موفق را در پرونده ی خود قرار داده اند. ایشان همچنین در زمینه ی بیماریهای مادرزادی قلب نیز سوابق درخشانی در مرکز طبی اطفال تهران داشته اند. دکتر ریاستی به همراه تیم مجرب کت لب و جراحی شما را در تشخیص به موقع و درمان مناسب راهنمایی می کند.

اطلاعات تماس

آدرس کلینیک: تهران، میدان هفت حوض نارمک، ضلع شمال غربی میدان، ابتدای خیابان آیت، نبش خیابان مهرانپور، ساختمان پزشکان 588
 
آدرس بیمارستان: تهرانپارس، نبش فلكه سوم، بيمارستان فوق تخصصی تهرانپارس
 
تلفن: 09373585813
 
ایمیل: drriasatii@gmail.com

تمامی حقوق برای وبسایت جناب دکتر ریاستی محفوظ می باشد

طراحی و سئو سایت توسط نبض مارکتینگ

خانه تماسدرباره ماارتباط با ما