افتادگی دریچه میترال چیست و چه خطراتی دارد؟

افتادگی دریچه میترال چیست

افتادگی دریچه میترال یک عارضه قلبی می باشد و زمانی اتفاق می افتد که جریان خون از دهلیز چپ به سمت دهلیز راست بر میگردد یعنی قسمتی از دریچه میترال که بین دهلیز چپ و راست قرار داد به یک طرف تمایل پیدا می کند. این عارضه زمانی ایجاد می شود که بطن چپ قلب در طول ضربان، فشرده می شود و باعث اختلال در عملکرد قلب می شود.

 

افتادگی دریچه میترال چیست؟

افتادگی دریچه میترال نوعی بیماری مربوط به دریچه میترال قلب است. در سمت چپ قلب دو حفره به نام دهلیز و بطن چپ وجود دارد و دریچه میترال بین این دو قرار دارد. در صورت برگشت بیش از حد  این دریچه به داخل دهلیز چپ، افتادگی دریچه میترال رخ می دهد. این عارضه، یک بیماری شایع و معمولا بی خطر است و موجب بروز مشکل خاصی در افراد نمی شود.

افتادگی دریچه میتر‍ال
تصویری از افتادگی دریچه میتر‍ال

علت بروز افتادگی دریچه قلب چیست؟

در بیشتر موارد، افتادگی این دریچه به دلایل ناشناخته رخ می دهد و شاید بتوان گفت که همانند رنگ چشم و قد یک ویژگی ژنتیکی است و به خودی خود بیماری محسوب نمی شود. معمولاً افتادگی به دلیل وجود مشکل در بافت متصل کننده دریچه میترال به ماهیچه های قلب رخ می دهد.

برخی از افراد، با این عارضه متولد می شوند و در افراد مبتلا به اختلالات بافت همبند، مانند سندرم مارفان شایع تر است.

افتادگی دریچه میترال

آیا افتادگی دریچه قلب درمان قطعی دارد؟

معمولاً پرولاپس مشکلی را برای فرد ایجاد نمی کند و نیاز به اقدام خاصی نیست؛ ولی در صورت بروز مشکل خاص و شدید مثل برگشت خون شدید، نیاز به درمان قطعی وجود دارد و انجام جراحی توصیه می شود. جراحی دریچه میترال شامل جراحی برای تعویض یا ترمیم دریچه است.

بهتر است قبل از تصمیم گیری در مورد جراحی، با پزشک خود مشورت کنید و مزیت انجام این عمل را نسبت به ریسک آن بسنجید.

افتادگی دریچه میترال
باز کردن افتادگی دریچه میتر‍ال

علائم و نشانه های افتادگی دریچه میترال چیست؟

اکثر افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال، هیچ علائمی ندارند و علائم در موارد خاص مثل قرار گرفتن در موقعیت های تنش زا، زایمان، بیماری های ویروسی و غیره آشکار می شوند. از جمله علائم و نشانه های این عارضه می توان به‌مواردی از قبیل تپش قلب یا ضربان نا منظم قلب، سرگیجه یا سبکی سر، تنگی نفس  یا خستگی اشاره کرد.

چهار نوع دریچه میترال قلب
علائم و نشانه های افتادگی دریچه میترال

تشخیص افتادگی دریچه قلب به چه صورت است؟

تشخیص اولیه با معاینه پزشک و گوش دادن به صدای قلب صورت می گیرد. پزشک حین گوش دادن به صدای قلب در اکو قلب تهران٬ متوجه وجود صدای خاص شده و یا در صورت بازگشت خون، یک صدای غیر طبیعی از قلب شنیده می شود.

ولی تشخیص قطعی بیماری، با کمک اکوکاردیوگرام صورت می گیرد. این دستگاه، تشخیص افتادگی را تایید و شدت آن را تعیین می کند.

چه درمان هایی برای افتادگی دریچه قلب توصیه شده است؟

گاهی بنا به تشخیص پزشک، مصرف دارو برای درمان پرولاپس ضروری می شود. بدین منظور پزشک و متخصص فشار خون در تهران داروهایی را تجویز کند:

  • بلوک کننده های گیرنده ی بتا که موجب شل شدن رگ های خونی و کاهش برگشت خون و نهایتاً کاهش ضربان قلب می شوند.
  • قرص های ادرار آور که موجب حذف سدیم و آب از طریق ادرار می شوند و فشار خون را کاهش می دهند.
  • داروهای ضد آریتمی قلب که برای کنترل ضربان نا منظم قلب استفاده می شوند.
  • داروهای رقیق کننده خون یا ضد انعقادها.
  • آنتی بیوتیک ها.

چه رابطه ای بین استرس و افتادگی دریچه قلب وجود دارد؟

آیا بین استرس و افتادگی دریچه میترال و همچنین دلایل درد قفسه سینه رابطه ای وجود دارد؟ به طور کلی نمی توان گفت که استرس موجب ایجاد افتادگی دریچه میترال می شود؛ ولی باید بدانیم که استرس روانی حاد، فقط در برخی از بیماران می تواند بر ضرب آهنگ و کلیک قلب تاثیر بگذارد و یا موجب بروز مکرر کلیک یا آریتمی شدید شود.

معرفی اجزا داخلی قلب

چه ورزشی برای افتادگی دریچه قلب مناسب است؟

معمولا به بیماران مبتلا به این عارضه، انجام ورزش های هوازی مانند پیاده روی و دوچرخه سواری، دویدن یا شنای سبک توصیه می شود. توصیه شده پیاده روی به مدت 30 دقیقه با سرعت متوسط انجام شود.

افتادگی دریچه قلب چه خطراتی دارد؟

از جمله خطرات افتادگی دریچه میترال می توان به نارسایی حاد دریچه میترال (به دلیل بسته نشدن کامل فلپ های دریچه) و مشکلات مربوط به آریتمی قلب و نارسایی و تورم شدید دهلیز اشاره کرد.

چه درمان های گیاهی برای افتادگی دریچه قلب مفید هستند؟

برخی از پزشکان طب سنتی برای بهبود شرایط بیمار مبتلا به افتادگی دریچه میترال، درمان های گیاهی از قبیل استفاده از میوه به و گلابی را توصیه می کنند. استفاده از روغن زیتون یا کنجد به جای روغن های صنعتی رایج یا استفاده از دمنوش بادرنجبویه و سنبل الطیب برای کمک به وضعیت بیمار توصیه شده است. مصرف دارچین و عسل صبح ناشتا نیز به بهبود شرایط کمک می کند.

آیا افتادگی دریچه قلب در خانم ها بیشتر است؟

در مورد افتادگی دریچه میترال در خانم ها، باید گفت نارسایی خفیف دریچه یک یافته فیزیولوژیک نرمال در تعداد زیادی از افراد است. این‌ اختلال‌ در زنان جوان‌ و میانسال‌ شایع‌ تر از مردان است‌. اما فرمی از بیماری در مردان بالای 50 سال دیده می شود و این مردان نسبت به زنان و افراد جوان تر، 3 برابر بیشتر در معرض خطر نارسایی شدید دریچه میترال قرار دارند.

انواع دریچه میترال
شکل انواع دریچه میترال

آیا پرولاپس یک بیماری شایع است؟

در حدود 2% کل افراد جامعه دچار پرولاپس واقعی هستند که نیاز به درمان و پیگیری دارند و حتی جراحی برایشان توصیه می شود. نارسایی خفیف دریچه، یک مشکل فیزیولوژیک طبیعی است و در بسیاری از افراد وجود دارد. این نارسایی خفیف موجب ایجاد علائم خاصی نمی شود و نیاز به پیگیری خاصی ندارد. در صورت بروز علائم خاص حتما به پزشک متخصص مراجعه شود.

از مراقبت های افتادگی دریچه میترال قلب چه می دانید؟

برای پیشگیری از این عارضه، تکنیک و یا روش خاصی پیشنهاد نشده و معمولاً انجام مداخله خاصی ضرورت ندارد. می توان با انجام مراقبت های مناسب به بهبود وضعیت بیمار کمک کرد:

  • نوشیدن آب به میزان کافی،
  • استفاده نکردن از سیگار و دخانیات،
  • خواب و استراحت کافی،
  • مصرف به موقع داروها،
  • کاهش مصرف مواد کافئین دار،
  • مصرف غذاهای سالم و انجام ورزش های مناسب،
  • کاهش مصرف گوشت قرمز و غیره.

استفاده از قرص متورال برای افتادگی یا پرولاپس دریچه قلب

پزشکان در صورت افتادگی دریچه میترال به صورت حاد، قرص متورال را برای از بین بردن علائم بیماران تجویز می کنند. این دارو، مسدودکننده بتا است. برای اطمینان از اینکه مصرف متورال برای شما بی خطر است، باید در صورت سابقه آسم یا بیماری های مزمن ریوی یا کبدی یا تیروئیدی و غیره یا حساسیت به متورال یا سایر مسدودکننده های بتا حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

افتادگی دریچه میترال
تصویری از بستن دریچه میترال

آیا  پرولاپس موجب ایجاد مشکل در دوران بارداری می ‌شود؟

افتادگی دریچه قلب یک بیماری خوش خیم است و باید دانست که نارسایی دریچه میترال فقط در بیماران مبتلا به افتادگی شدید دریچه مشکل ساز می شود. زنان مبتلا به پرولاپس در صورت عدم وجود سایر اختلالات قلبی عروقی، دوران بارداری سالم و بی خطری را سپری می کنند و عوارض قابل توجهی برای آنها ایجاد نمی شود.

بهتر است در صورتی که مبتلا به این بیماری هستید و قصد بارداری دارید، از قبل با پزشک خود مشورت کنید. پزشک، بسته به شرایط شما توصیه ها و یا طرح درمان خاصی را برایتان در نظر می گیرد و یا راجع به نوع زایمان پیشنهاداتی به شما ارائه می دهد.

 

منابع

mayoclinic , verywellhealth

کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر ریاستی

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۶ از ۵
از مجموع ۳۸ رای

8 دیدگاه

    • سلام و عرض احترام اگر نوارقلب مریض اجازه بده تست ورزش باید انجام بشه.
      اگر بیمار به هر دلیلی نتونه روی تردمیل تند راه بره یا نوار قلبش مشکل قطعه ی st داشته باشه اسکن باید انجام بشه

  • سلام خدمت شما جناب دکتر ببخشید من برای معاینه پیش دکتر سید رضا سیدی واقع در شهرک غرب میرم میخواستم نظر شمارو اگه امکان داره در مورد تجربه ایشون بدونم ،،بیماری افتادگی دریچه میترال دارم ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید

    • عرض سلام و احترام بیماری افتادگی دریچه میترال در اغلب موارد چیز نگران کننده نیست و مریض را دچار نگرانی نمی کند. ولی چیزی که برای ما مهم است میزان دریچه میترال می باشد که با اکو متوجه آن می شویم. بعد متوجه شدن میزان شدت دیرچه میترال باید ببینم که نیاز هست تا در مان دارویی شورع شود یا خیر

  • بیشتر اوقات طرف چپ قفسه سینه م درد خفیفی دارم که اذیتم میکنه آقای دکتر میگن چیز خاصی نیست فقط نیاز به یک سری مراقبت دارید وباید کارسبک انجام بدید وهیچ وقت اجسام سنگینی برنداری یعنی همیشه در حالت نرمال باشی بعضی وقتا احساس میکنم درد به پشتم یعنی بین ستون فقرات سمت چپم میزنه درست مثل نقطه ای پرپشت قلبم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

header22222

کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر ریاستی

دکتر محمد ریاستی متخصص بیماریهای قلب و عروق و جزو اساتید برجسته ی هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مى باشد. ایشان دوره هاى پیشرفته ی تخصصی خود را در زمینه های مختلفی همچون آنژیوگرافی عروق کرونر قلبی و مغز، اکوی قلب اطفال و بیماریهای مادرزادی قلب و الکتروفیزیولوژی قلبی را تحت نظر اساتید برجسته گذرانده اند و تاکنون رضایت هزاران بیمار و آنژیوگرافی های موفق را در پرونده ی خود قرار داده اند. ایشان همچنین در زمینه ی بیماریهای مادرزادی قلب نیز سوابق درخشانی در مرکز طبی اطفال تهران داشته اند. 

اطلاعات تماس

آدرس کلینیک: تهران، میدان هفت حوض نارمک، ضلع شمال غربی میدان، ابتدای خیابان آیت، نبش خیابان مهرانپور، ساختمان پزشکان 588
 
آدرس بیمارستان: تهرانپارس، نبش فلكه سوم، بيمارستان فوق تخصصی تهرانپارس
 
تلفن: 09373585813
 
ایمیل: drriasatii@gmail.com

تمامی حقوق برای وبسایت جناب دکتر ریاستی محفوظ می باشد

طراحی و سئو سایت توسط نبض مارکتینگ

خانه تماسدرباره ماارتباط با ما