چطور متوجه افتادگی دریچه میترال شویم؟
دریچه میترال، دریچه ای است که امکان برگشت خون از محفظه قلب به بطن چپ را فراهم می کند. منظور از افتادگی دریچه میترال، افتادگی قسمتی از دریچه میترال به سمت دهلیز چپ است. این اتفاق اغلب به دلیل فشرده شدن بطن چپ (ماهیچه اصلی قلب) در طول ضربان قلب رخ می دهد.
عوامل بسیار زیادی در به وجود آمدن نارسایی دریچه میترال تاثیرگذار هستند. بسیاری از افراد، تنگی دریچه میترال را با افتادگی آن اشتباه می گیرند. به منظور تشخیص درست این دو مشکل قلبی، با ما در این مقاله همراه باشید.
علائم و نشانه های افتادگی دریچه میترال
عوامل بسیار زیادی موجب به وجود آمدن عارضـه افتادگی دریچه میترال می شوند. یکی از رایج ترین آن ها، مشکلات مادرزادی و ژنتیکی است. در واقع، کودک با نارسایی دریچه میترال به دنیا می آید. عوامل دیگری نیز منجر به این عارضه می شوند، ازجمله:
- عفونت دریچه قلب
- آسیب رسـیدن به دریچه میترال
- بیماری عروق کرونر و حمله قلبی
- روماتیسم قلبی
- دریچه میترال سست
- کاردیومیوپاتی
- مصرف داروهای خاص
- ضربه
بیشتر بخوانید: پرولاپس دریچه میترال چیست و چه علائمی دارد؟
نکته قابل توجه در مورد افتادگی دریچه میترال این است که اکثر افراد مبتلا به این عارضه هیچ گونه علائم خاصی را تجربه نمی کنند. به همین دلیل، این مشکل را چندان جدی نمی گیرند. یکی از رایج ترین نشانه های نارسایی دریچه میترال، درد قفسه سینه است که می تواند هم آزاردهنده و هم ترسناک باشد. با این وجود، درد قفسه سینه به ندرت منجر به مشکلات جدی ازقبیل سکته قلبی یا مرگ می شود.
نارسایی دریچه میترال با گذشت زمان باعث ضعف ماهیچه قلب می شود. نارسایی قلبی خود با تنگی نفس و همچنین، تورم دست ها و پاها همراه است. از دیگر علائم و نشانه های نارسایی دریچه میترال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرگیجه و غش کردن
- حالت تهوع
- تنگی نفس به خصوص در زمان انجام فعالیت های ورزشی
- افزایش ضربان قلب (تپش قلب)
- سوزن شدن و تورم در دست، پا، شکم و رگ های گردن
- استرس و اضطراب
- نشانه های شوک ازقبیل پوست روشن و سفید
- کاهش توانایی در انجام فعالیت های بدنی و حرکات ورزشی
تجربه یک یا دو نشانه بالا نمی تواند دلیل بر نارسایی دریچه میترال باشد. اما اگر تمام علائم بالا را همزمان تجربه می کنید، احتمال وجود نارسایی قلبی وجود دارد. با توجه به رایج بودن علائم نارسایی دریچه میترال، تشخیص دقیق و درست باید توسط متخصص قلب تهران و با انجام آزمایشات بیشتر صورت گیرد.
خطرات افتادگی دریچه میترال
نارسایی دریچه میترال به مرور زمان منجر به تجمع مایعات در ریه ها می شود. دلیل آن، افزایش فشار در رگ های خونی بین قلب و ریه در اثر عقب گرد خون است. از سوی دیگر، افزایش حجم خون نشتی از بطن قلب موجب بزرگ شدن دهلیز چپ قلب می شود.
بیشتر بخوانید: دلایل درد قفسه سینه چیست؟
بزرگ شدن دهلیز چپ قلب که فیبریلاسیون دهلیزی نیز نامیدـه می شود، توانایی قلب در پمپاژ خون را ضعیف می کند. عدم پمپاژ مناسب خون در بدن، ریسک ایجاد لخته های خونی و در نتیجه، سکته قلبی را افزایش می دهد.
افرادی که مشکل افتادگی دریچه میترال دارند، حتماً باید تحت نظارت پزشک متخصص باشند. علاوه بر این، در صورت تغییر در علائم باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنند. یکی از نکاتی که باعث تشدید علائم نارسایی دریچه میترال می شود، انجام ورزش های سنگین است. حتماً در خصوص نوع فعالیت های بدنی خود با پزشک صحبت کنید.
آیا نارسایی دریچه میترال به درمان نیاز دارد؟
همانطور که گفتـه شد، نارسایی دریچه میترال اغلب هیچ مشکل جدی در زندگی روزمره فرد به وجود نمی آید. در نتیجه، نیاز به درمان خاصی ندارد. با این وجود، پزشک متخصص می تواند به کنترل عوارض و نشانه های نارسایی قلبی کمک کند. پزشک برای موارد خفیف، داروهای خاصی را تجویز می کند. برخی از این داروها عبارتند از:
- مهارکننده های آنزیم آنژیوتانسین (ACE) و بتا بلاکرها (بهبود کارکرد قلب در پمپاژ خون)
- قرص های آب (کنترل علائم و کاهش التهاب)
- داروهای ضد انعقاد خون یا رقیق کننده های خون (جلوگیری از لخته شدن خون)
- داروهایی برای کاهش ضربان خون در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی
در صورت بدتر شدن علائم، بزرگ شدن بطن چپ و عملکرد نامناسب قلب احتمالاً بیمار نیاز به تعویض دریچه میترال پیدا خواهد کرد. دریچه های مصنوعی مکانیکی و دریچـه های ساخته شده از قلب خوک، گاو یا انسان از گزینـه های موجود هستند. نارسایی دریچه میترال شدید در صورت عدم درمان به موقع منجر به افزایش نشت خون و در نتیجه سکته مغزی می شود.
سخن پایانی
افتادگی دریچه میترال از رایج ترین مشکلات مربوط به قلب به حساب می آید. عوامل بسیار زیادی باعث به وجود آمـدن این نارسایی قلبی می شوند، ازجمله مشکلات مادرزادی، روماتیسم قلبی یا عفونت. علائم نارسایی دریچه میترال با نشانه های سایر مشکلات قلبی مشترک است.
به همین دلیل، تشخیص این نارسایی تنها توسط پزشک متخصص باید صورت گیرد. درمان نارسایی دریچه میترال از طریق مصرف داروهای خاص انجام می شود. البته، در برخی از موارد نیز ممکن است نیاز به جراحی دریچه میترال باشد. اگر فکر می کنید که نارسایی دریچه میترال دارید، لطفاً علائم خود را در بخش نظر با ما در میان بگذارید.
در این مقاله سعی کردیم تا درباره این صحبت کنیم که چطور متوجه افتادگی دریچه میترال شویم؟ برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید همین الان با مطب دکتر تماس گرفتـه و مشاوره تلفنی دریافت کنید.
منابع:
کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر محمد ریاستی
بدون دیدگاه