نقایص قلبی، شامل ناهنجاری های مختلف دستگاه دریچه ای، سپتوم، عروق بزرگ و بخش های منفرد قلب هستند. این بیماری ها باعث اختلالات گردش خون می شوند. آسیب ساختاری قلب می تواند در یک جنین رشد کند. این پدیده، بیماری ارثی قلب نامیده می شود در این مقاله می خواهیم درباره انواع بیماری های قلبی ارثی نکاتی را مطرح کنیم پس تا انتها با ما همراه باشید.
علت این بیماری، معمولا ناهنجاری های کروموزومی یا عفونت های مادر است. از هر هزار نوزاد، 5 تا 8 مورد با چنین نقصی متولد می شوند. با سونوگرافی جنین می توانید نقص را تشخیص دهید. نقایص قلبی، زیرگونه های زیادی با درجات مختلف شدت و عواقب برای سلامت انسان دارند.
قلب یک پمپ ماهیچه ای قوی بوده و چهار حفره دارد. دو حفره بالایی، دهلیز و دو حفره پایینی، بطن، نامیده می شوند. خون به طور متوالی از دهلیزها به بطن ها و سپس به شریان های اصلی، جریان می یابد. دریچه ها باز و بسته شده و اجازه می دهند تا خون تنها در یک جهت جریان یابد.
بر این اساس، نقایص قلبی ارثی، در ساختارهای قلب هستند. این بیماری ها، باعث اختلال در حرکت خون داخل قلب یا از طریق گردش خون سیستمیک و ریوی می شوند. اگر یک کودک مبتلا به نقص قلبی در خانواده وجود داشته باشد، خطر داشتن فرزندان دیگری با این نوع نقص تا حدودی افزایش می یابد. نقایص مادرزادی می توانند در اثر قرار گرفتن بدن مادر در معرض تشعشعات ایجاد شوند.
بیشتر بخوانید: تست ورزش قلب چیست و چرا برای سلامتی قلب مهم است؟
این بیماری ها به مرور زمان بر ژن شخص و نسل او تاثیر می گذارند. برخی عوامل موثر بر ایجاد این بیماری های ژنتیکی عبارتند از: مصرف الکل و داروهای خاص توسط مادر در دوران بارداری، عفونت های ویروسی در سه ماهه اول بارداری و غیره. شایع ترین علت بیماری قلبی ارثی، روماتیسم است.
بیماری های ارثی از مادر به فرزند
8 مطالعه شامل 3996 فرزند از والدینی که به بیماری قلبی مادرزادی مبتلا هستند، مورد بررسی قرار گرفتند. طبق این مطالعات، مادر دارای مشکلات قلبی باشد، خطر ابتلا به همه نقص ها در کودک، به طور قابل توجهی بیشتر است. همچنین جنسیت فرزند بر ابتلای برخی از بیماری ها موثر می باشد.
بیشتر بخوانید: دلایل درد قفسه سینه چیست؟
بسیاری از بیماری های قلبی خانوادگی، با وراثت چند عاملی و آسیب پذیری در برابر تراتوژن ها سازگار هستند. در بیماری مادرزادی قلب، دریچه ها اشتباها شروع به کار می کنند. با تغییر مادرزادی در ساختار دستگاه دریچه ای، احتمال رشد بیماری بیشتر می شود.
در برخی موارد امکان مرگ بر اثر اختلال در جریان خون نیز وجود دارد. هر چه بیماری مادرزادی قلبی زودتر تشخیص داده شود، امید به درمان به موقع آن بیشتر می شود. گاهی با یک بیماری ارثی قلبی، شخص ممکن است از نظر ظاهری در طول زندگی، کاملا سالم به نظر برسد. با این حال، در آینده بیماری قلبی به تدریج بروز خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: چه زمانی باید از هولتر فشار خون استفاده کرد؟
به طور کلی بیماری های منتقل شده از سوی مادر به پسر عبارتند از:
- ناهنجاری ابشتاین
- تنگی شریان ریوی
- آترزی دریچه سه لتی
- تنه شریانی مشترک
- تترالوژی فالوت
- کوآرکتاسیون آئورت و مجرای شریانی باز
- ناهنجاری کامل اتصال وریدهای ریوی
- کوآرکتاسیون آئورت
- تنگی آئورت
بدترین نوع بیماری قلبی مادرزادی
- کاردیومیوپاتی های خانوادگی
این بیماری شامل موارد زیر است.
- هیپرتروفیک (HCM)
- اتساع شده ایدیوپاتیک یا خانوادگی (DCM)
- بطن راست آریتموژنیک (ARVC)
- آریتمی های خانوادگی
- سندرم QT طولانی (LQTS)
- سندرم بروگادا
- تاکی کاردی بطنی چند شکلی کاتکول آمینرژیک (CPVT)
- سندرم QT کوتاه (SQTS)
- سندرم مارفان
بیشتر بخوانید: آنژیوگرافی قلب چیست و چگونه انجام می شود؟
سندرم مارفان یک بیماری ارثی یا ژنتیکی است که بر بافت های همبند بدن تاثیر می گذارد. بافت های همبند حمایت ساختاری را برای سایر بافت ها و اندام ها فراهم می کنند. احتمال 50/50 وجود دارد که فرد مبتلا به سندرم مارفان دارای فرزندی با این بیماری باشد. البته این سندرم نسبتا نادر بوده و حدود 1 نفر از هر 5000 نفر به این سندرم مبتلا هستند.
- سندرم مرگ آریتمی ناگهانی (SADS)
در این وضعیت، ریتم قلبی خانوادگی غیرقابل توضیحی وجود دارد.
بیماری قلبی مادرزادی در بزرگسالان
نشانه هایی از بیماری قلبی در بزرگسالان که باید جدی گرفته شوند، عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- خستگی و سبکی سر
- تورم به دلیل احتباس مایعات
بسیاری از نقایص مادرزادی قلب هیچ علامت قابل توجهی ایجاد نمی کنند و تنها در طی یک معاینه پزشکی معمول آشکار می شوند. بیماری های مادرزادی در بزرگسالان می توانند شامل موارد زیر باشند.
- بیماری عروق کرونر، شایع ترین نوع بیماری قلبی
- دریچه های غیر معمول قلب و باز نشدن آنها به طور صحیح
- نقایص سپتال، به معنای وجود سوراخ در دیواره بین حفره های پایینی یا فوقانی قلب
- آترزی (از بین رفتن یکی از دریچه های قلب)
- آریتمی، ضربان قلب نامنظم به گونه های متفاوت (دارای عوارض شدید و تهدید کننده)
- انفارکتوس میوکارد، شامل حمله قلبی، وقفه در جریان خون به قلب، آسیب به بخشی از عضله قلب در صورت داشتن زمینه خانوادگی
- نارسایی قلبی (مشکل در عملکرد پمپاژ)
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
راه های تشخیص بیماری های قلبی ارثی
روش های تشخیص نقص قلبی به شرح زیر است:
- آزمایش خون بیوشیمیایی و بالینی
- الکتروکاردیوگرافی (ECG)
- مانیتورینگ 24 ساعته هولتر ECG
- سونوگرافی قلب (ECHO-KG)
- اشعه ایکس قفسه سینه
- MSCTیا MRI قلب و عروق بزرگ
- ECHO-KG ترانس مری
کلینیک دکتر ریاستی، هر آنچه برای تشخیص دقیق نقایص قلبی و سایر بیماری های قلب و عروق نیاز دارید، در اختیار دارد. شما می توانید معاینه کامل قلب و رگ های خونی را در یک زمان مناسب انجام دهید.
در این مقاله نکاتی درباره انواع بیماری های قلبی ارثی گفته شد شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت ویزیت با کلینیک دکتر محمد ریاستی تماس بگیرید.
منابع:
کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر محمد ریاستی
بدون دیدگاه