Search
Search
Close this search box.

آزمایش آنزیم قلبی چیست به همراه تفسیر آن   

آزمایش آنزیم قلبی چیست

از جمله روش های تشخیصی برای بررسی سابقه بروز حمله قلبی در فرد، انجام آزمایش آنزیم قلبی است. بررسی سطوح آنزیم هایی که توسط عضله قلب در زمان بروز حملات قلبی آزاد می شوند؛ به پزشک در تشخیص حملات قلبی فرد در گذشته کمک خواهد کرد. در ادامه به بررسی بیشتر این آزمایش و چگونگی تفسیر آن در مراکز تخصص مانند اکو قلب تهران خواهیم پرداخت؛

آزمایش آنزیم قلبی چیست

آزمایش آنزیم قلبی برای اندازه گیری سطح آنزیم های قلبی در خون انجام می شود؛ این آنزیم ها شامل تروپونین T و تروپونین I می باشند. همان گونه که گفته شد بررسی سطح این آنزیم ها می تواند اطلاعاتی در مورد سابقه حملات قلبی را به پزشک ارائه دهد. البته گاهی اوقات در کنار سنجش این آنزیم ها، سطح کراتین فسفوکیناز و میوگلوبین نیز ممکن است به تشخیص پزشک مورد آزمایش قرار گیرد.

گرفتن آزمایش آنزیم قلبی
فردی در حال گرفتن آزمایش آنزیم قلبی توسط متخصص

مفهوم بالا بودن آنزیم قلب

بررسی میزان آنزیم ها تروپونین در خون فرد می تواند بروز حمله قلبی یا آسیب قلبی را نشان دهد. در حالت معمول میزان این آنزیم ها در خون به حدی پایین است که با انجام آزمایش خون قابل تشخیص نیست و مثبت بودن آن در نتیجه آزمایش به این معنی است که شخص حمله قلبی را تجربه کرده است.

هر چه میزان این پروتئین ها در خون بیشتر باشد نشانگر شدت بیشتر حمله قلبی و آسیب خواهد بود. البته انجام این آزمایش بلافاصله پس از بروز حمله قلبی ممکن است میزان طبیعی آنزیم ها را نشان دهد و به همین دلیل لازم است تا پس از چند ساعت برای تشخیص دقیق تر؛ مجدداً  این آزمایش انجام شود.

تفسیر تست آنزیم های قلبی

میزان آنزیم های قلب در این آزمایش بر حسب نانوگرم در میلی لیتر (ng/ml) بیان می شود. در حالت عادی و زمانی که آسیب قلبی رخ نداده باشد، میزان تروپونین در خون کمتر از0.04 نشان داده می شود و در صورتی که نتیجه آزمایش عددی بالاتر از این مقدار را نشان دهد، به احتمال بسیار زیاد می توان علامت آسیب شدید قلبی باشد.

هر چند عدد بین 0.04 تا 0.39 نانوگرم در میلی لیتر در نتیجه این آزمایش می تواند بیانگر مشکلات قلبی فرد باشد، اما در برخی موارد ممکن است در افراد سالم نیز این میزان از سطوح آنزیم به دلایل متعددی مشاهده شود، بر همین اساس تفسیر و تشخیص دقیق بر مبنای این آزمایش باید توسط پزشک متخصص و با توجه به شرایط بیمار انجام شود.

به طور کلی سطح آنزیم بالاتر از (ng/ml) 0.40 نشانه قطعی تری از آسیب عضله قلب و حمله قلبی می باشد.

تفسیر آزمایش آنزیم قلب
متخصص در حال تفسیر کردن آزمایش آنزیم قلب

پزشک مناسب برای تفسیر تست آنزیم قلب

با وجود اینکه سایر پزشکان نیز می توانند موارد مشکوک در نتیجه آزمایش آنزیم قلبی را تشخیص داده و بیمار را راهنمایی کنند، اما برای تفسیر و تشخیص دقیق این آزمایش لازم است تا از راهنمایی پزشک متخصص قلب و عروق و متخصص آریتمی قلب کمک گرفته شود.

داروهای درمان کاهش آنزیم های قلبی

وجود سطوح بالای آنزیم های قلبی در آزمایش خون در اغلب موارد باعث می شود که پزشک بستری بیمار در بیمارستان و شروع درمان دارویی را برای جلوگیری از حملات قلبی را تجویز کند. از جمله رایجترین داروهایی که در درمان چنین عوارضی استفاده می شود، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • رقیق‌ کننده‌ های خون مانند هپارین و وارفارین
  • ترومبولیتیک ‌ها یا داروهای ضد انعقاد خون
  • داروهایی که مانع لخته شدن خون می شوند مانند آسپرین
  • داروهای مسدودکننده آلفا و بتا
  • نیتروگلیسیرین و سایر داروهای گشاد کننده عروق
نمونه تست آنزیم قلبی
نمونه آزمایشگاهی تست آنزیم قلبی

راه های پیشگیری از بالا رفتن آنزیم های قلبی

انجام برخی از رفتارها در زندگی روزمره می تواند تا حدود زیادی از بالا رفتن آنزیم های قلبی و عوارض ناشی از آن جلوگیری کند. از جمله مهمترین این رفتار ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرهیز از استرس و تنش در زندگی روزمره
  • زندگی در هوای سالم و پاک و دوری از آلودگی هوا
  • استفاده از غذاهای سالم و پرهیز از غذاهای چرب، شور و فرآوری شده
  • وزش مناسب و داشتن تحرک بدنی کافی
  • داشتن خواب کافی

نتیجه گیری

همان گونه که گفته شد در حالت نرمال ، سطح آنزیم های قلب در حدی است که در آزمایش قابل تشخیص نمی باشد و در اغلب موارد تنها پس از حملات و آسیب های قلبی میزان این آنزیم ها افزایش پیدا می کند. به همین دلیل انجام آزمایش آنزیم قلبی از راه های موثر تشخیص سابقه حملات قلبی و بررسی آسیب قلب مانند تست ورزش به شمار می آید.

منبع

healthline

 سوالات متداول

1- مهمترین دلیل بالا رفتن آنزیم های قلب چیست؟

سطح این آنزیم ها معمولا در صورت بروز هر نوع وضعیت غیرعادی برای قلب یا حمله قلبی در خون افزایش می یابد.

2- آزمایش آنزیم قلب در چه مواردی توسط پزشک تجویز می شود؟

 در صورتی که پزشک احتمال بدهد که بیمار در گذشته به حمله قلبی دچار شده است و یا علائمی از قبیل درد یا فشار در قفسه سینه، سرگیجه، ضعف یا خستگی یا تنگی نفس را مشاهده کند، ممکن است انجام این آزمایش را تجویز کند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۳ از ۵
از مجموع ۴۹ رای

3 دیدگاه

  • سلام
    سه ماه هست دست و پاهام ورم کرده اند .انواع آزمایش و سنو گرافی و عکس گرفته اند . تنها در آزمایش خون گرفته شده میزان آنزیم ماهیچه و قلب بالای ۹۰۰ بوده . من سابقه ناراحتی قلبی ندارم و دکتر متخصص فرمودند باید بستری بشم ؟ دلیل ورم پاور درد زانو معلوم نیست . لطفا راهنماییم کنید

    • سلام
      به هر علتی اگر عضله ی قلب مشکل پیدا کته میتونه باعث تورم پاها بشه.
      اولین راه تشخیصی هم انجام اکوی قلب به صورت دقیق است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

header22222

کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر ریاستی

دکتر محمد ریاستی از بهترین پزشکان متخصص قلب تهران و جزو اساتید برجسته ی هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مى باشد. ایشان دوره هاى پیشرفته ی تخصصی خود را در زمینه های مختلفی همچون آنژیوگرافی عروق کرونر قلبی و مغز، اکوی قلب اطفال و بیماریهای مادرزادی قلب و الکتروفیزیولوژی قلبی را تحت نظر اساتید برجسته گذرانده اند و تاکنون رضایت هزاران بیمار و آنژیوگرافی های موفق را در پرونده ی خود قرار داده اند. ایشان همچنین در زمینه ی بیماریهای مادرزادی قلب نیز سوابق درخشانی در مرکز طبی اطفال تهران داشته اند. دکتر ریاستی به همراه تیم مجرب کت لب و جراحی شما را در تشخیص به موقع و درمان مناسب راهنمایی می کند.

اطلاعات تماس

آدرس کلینیک: تهران، میدان هفت حوض نارمک، ضلع شمال غربی میدان، ابتدای خیابان آیت، نبش خیابان مهرانپور، ساختمان پزشکان 588
 
آدرس بیمارستان: تهرانپارس، نبش فلكه سوم، بيمارستان فوق تخصصی تهرانپارس
 
تلفن: 09373585813
 
ایمیل: drriasatii@gmail.com

تمامی حقوق برای وبسایت جناب دکتر ریاستی محفوظ می باشد

طراحی و سئو سایت توسط نبض مارکتینگ

خانه تماسدرباره ماارتباط با ما