آنژیوگرافی قلب به روشی گفته می شود که در آن میزان جریان خونی که توسط رگها به قلب منتهی می شود را اندازه گیری می کنند به رگهای که به سمت قلب منتهی می شوند عروق کرونر می گویند.
حال در این بین ممکن است برای برخی سوالاتی درباره عوارض آنژیوگرافی قلب پیش آید که در ادامه این موارد را بررسی می کنیم.
درد در ناحیه آنژیوگرافی قلب
ممکن است بعد از انجام آزمایش آنژیوگرافی قلب، محل مورد آزمایش که ممکن است دست یا کشاله ران باشد تا مدتی درد بگیرد. امکان سوزش، درد و حساسیت به لمس نیز امکان دارد.
این سوزش در اثر خروج لوله انعطافپذیر میباشد. این امر طبیعی است و خطری ندارد. همینطور احساس سردرد نیز پس از آنژیوگرافیقلب بسیار شایع است. میتوانید برای کاهش درد، از مسکن استفاده کنید. خوردن مایعات زیاد برای دفع کنتراست نیز بسیار کمک کننده خواهدبود.
خطر مرگ پس از آنژیوگرافیقلب
یکی از عوارضی که به ندرت اتفاق میافتد، خطر مرگ پس از آنژیوگرافی قلب میباشد. حمله قلبی و سکته مغزی که به ندرت اتفاق میافتد ممکن است مرگ آور باشد. این اتفاق نادر بیشتر در افراد مسن و کسانی که بیماری زمینهای دارند رخ میدهد.
درد در ناحیه قلب پس از آنژیوگرافی
احساس درد در ناحیه قلب، از عوارض شایع آنژیوگرافی قلب است. این درد پس از مدتی از بین میرود و جای نگرانی نیست.
خطر سرطان بعداز آنژیوگرافیقلب
خطر ابتلا به سرطان یکی از شایعترین عوارض در اثر تابش اشعه ایکس میباشد. البته مزیت تصویربرداری اشعه ایکس از خطر ابتلا به سرطان، بیشتر میباشد.
واکنشهای شدید بدن
یکی از شایعترین عوارض پس از آنژیوگرافی قلب میتواند حساسیت نسبت به رنگ کنتراست باشد. اگر این واکنش کم باشد، با خارش و لکههای قرمز خودش را نشان میدهد. اگر این واکنش در مرحله شدیدتر رخ بدهد، با مشکلات تنفسی روبهرو خواهید شد.
ببیشتر بخوانید: بهترین متخصص فشار خون در تهران
یکی دیگر از عوارض، احساس گرما و طعم نا مطلوب در دهان است. علاوه بر آن ممکن است استفراغ، آسم، افت فشارخون، اختلال ضربان قلب از دیگر عوارض باشند. البته کهیرها و مشکلات تنفسی هم از عوارض نادر آنژیوگرافی قلب میباشد.
آسیب به عروق
از عوارضی که شایع نمیباشد، آسیب به عروق خونی است. اگر شریانها از قبل مشکل داشته باشند، احتمال رخ دادن آن بیشتر است. هنگام ورود کاتترها به درون عروق، ممکن است روزنهای در آن ایجاد کند.
همچنین امکان کنده شدن پلاکی که آستر عروق را تشکیل میدهد وجود دارد. بنابراین این پلاک، میتواند راهی به مغز پیدا کند و جریان خون، مسدود شود. در نهایت ممکن است به سکته مغزی منجر شود. لختهخون، از جدیترین خطرات آنژیوگرافی قلب تلقی میشود.
دیگر عوارض جانبی آنژیوگرافی قلب
کسانی که مشکلات کلیوی دارند و یا این که مشکلاتی از جمله دیابت و کم آبی دارند؛ ممکن است به آسیب کلیوی دچار شوند. این آسیب، امکان دارد در اثر رنگ آنژیوگرافیقلب بوجود آید. بی حسی در جلوی پاها یا ران از دیگر عوارض میباشد.
البته پس از چندین ساعت برطرف خواهد شد. امکان شکستن کاتتر نیز درون بدن امکان دارد. البته این اتفاق بسیار نادر است؛ چراکه پزشک با دقت بسیار بالایی آنژیوگرافی قلب را انجام میدهد.
مراقبتهای بعد از آنژیوگرافی
پس از انجام آنژیوگرافی قلب یک سری مراقبتها به بهبود زودتر شما کمک شایانی خواهدکرد. این موارد شامل:
مراقبت از ناحیه ورود کاتتر
آنژیوگرافی بسته به تشخیص پزشک، بر روی کشالهران یا روی بازو شما صورت میگیرد. محل ورود کاتتر پس از انجام آزمایش، پانسمان میشود. بهتر است پس از آن به رعایت چند نکته اقدام کنید. روز بعد، اگر خواستار باز کردن پانسمان هستید، بهتر است که زیر دوش این کار را انجام دهید.
با مرطوب کردن محل پانسمان در زیر دوش این امر آسانتر خواهد شد. بعد از باز کردن پانسمان، محل را تا چند روز با چسبزخم ببندید. کبودی و سیاهی ناحیه زخم، تا چند روز اول طبیعی میباشد. امکان کبودی، برآمدگی نیز وجود دارد.
ببیشتر بخوانید: افتادگی دریچه میترال چیست و چه خطراتی دارد؟
حداقل روزانه یک مرتبه ناحیه مورد نظر را با آب و صابون شستوشو دهید. توسط حوله و به آرامی این کار را انجام داده و فشاری بر زخم وارد نکنید.
بجز وقتی که به حمام میروید، ناحیه مورد نظر را خشک نگه دارید. هنگامی که حمام میکنید، محل مورد نظر را نسایید و فشار وارد نکنید. در محل زخم، از لوسین، کرم، روغن و… استفاده نکنید.
تا یکهفته پس از انجام آنژیوگرافی قلب، از حمامکردن، استخر، جکوری و… دوری کنید. تا چند روز بعد از انجام آنژیوگرافی در منزل استراحت کنید. از فعالیتهای سنگین نیز دوری کنید. اگر فرد حساسی هستید، میتوانید پس از یک هفته استراحت و مرخصی به محل کار خود باز گردید.
بهتراست ورزشهای سنگین نیز انجام ندهید و برمحل زخم درحین ورزش فشار وارد نکنید.
چهزمانی باید انژیوگرافی انجام داد
اگر شما علائمی مانند: بیماریهای عروق کرونر، درد در قفسهسینه، بیماریهای مادرزادی، مشکلات دریچهای که به عمل احتیاج دارند، درد در فک، گردن یا درد شدید در دستچپ داشتهباشید؛ نیازمند انجام آنژیوگرافیقلب هستید.
ببیشتر بخوانید: هولتر فشار خون چیست و چه کاربردهای دارد
اگر پزشک شما تشخیص آنژیوگرافیقلب را بدهد، درمورد روز و تایم آن با شما هماهنگ خواهدبود. انجام آنژیوگرافیقلب توسط افراد حاذق، در کلینیکها صورت میگیرد. تشخیص انجام آنژیوگرافی قلب توسط پزشک متخصص صورت میگیرد.
حتما قبلا از آنژیوگرافی درباره روز، مکان و اقدامات لازم با شما هماهنگ خواهند شد. اگر در روز انجام آزمایش، به چیزی احتیاج داشته باشید، حتما به شما اعلام خواهند کرد.
بدون دیدگاه