امروزه افراد زیادی با فشار خون بالا دست و پنجه نرم میکنند. همین دلیل موجب شده اندازهگیری فشارخون در منزل نیز امری لازم و ضروری شود.
قبل از فشار خون گرفتن برای چند لحظه آرام بنشینید و چند نفس عمیق بکشید. برای اندازهگیری فشار خون، دمای محیط باید متعادل باشد. بهتر است قبل از آن به دست شویی بروید. آستین لباستان باید گشاد باشد تا به راحتی بالا رود.
اگر لباستان تنگ است، لازم است آن را در بیاورید. قبل از اندازهگیری ضربان قلبتان باید منظم باشد. توجه کنید که بازو در امتداد قلب قرار میگیرد.
ببیشتر بخوانید: بهترین متخصص فشار خون در تهران
شما در منزل میتوانید با دستگاه دیجیتال یا دستی فشار خون را اندازه بگیرید. ابتدا نبض خود را به وسیله انگشت اشاره پیدا کنید. سپس کاف را دور بازو ببندید به طوری که کاف ۲ سانت بالاتر از از خم آرنج بسته شود. گوشی پزشکی را در گوش خود قراردهید. با فشار دادن پمپ دستی، کاف را از هوا پر کنید. پس از پر شدن کاف، خوب به عقربهها نگاه کنید.
اگر چپ دست یا راست دست هستید، سعی کنید در دست مخالف فشار را اندازه بگیرید. در صورتی که پزشک، تجویز فشار گرفتن از هر دست را به شما داده است از دستوراتش پیروی کنید. با کمک پیچ به سمت جهت گرد ساعت، خروج جریان هوا را ببندید.
سپس با فشرده کردن حباب پلاستیکی، کاف را پر از هوا کنید. با باز کردن پیچ، جریان هوا به آرامی خارج میشود. اولین صدایی که میشنوید صدای سیستولی است و آن را بخاطر بسپارید.
هنگاهی که صدای نبض درگوشی قطع شد، با نگاه کردن به رقم میتوانید فشار دیاستولی را اندازه بگیرید. پس از خارج شدن هوا به صورت کامل، فشار سیستولی/دیاستولی نمایش دادهمیشود. مانند: ۸/۱۲
در دستگاههای دیجیتالی این امر بسیار ساده است. دو عدد در این دستگاه ثبت میشود عدد اول فشار سیستولک و عدد دوم فشار دیاستولیک میباشد.
دلایل فشارخون بالا
متاسفانه ممکن است فشار خون بالا هیچ علائمی را از خود نشان ندهد. حتی اگر شما فشار خون بسیار بالایی داشته باشید، علائمی بروز نخواهد کرد. همین دلیل موجب شده که فشارخون را قاتل خاموش بنامند. به همین دلیل است که اندازهگیری فشار خون، از اهمیت زیادی برخوردار است.
بیشتر بخوانید: تست ورزش قلب چیست و چرا برای سلامتی قلب مهم است؟
مطمئنا فشار خون علائمی نیز دارد اما حتما نشان دهنده فشار خون بالا نیست. افزایش فشار خون میتواند دلایل زیادی را داشتهباشد که به آنها اشاره میکنیم.
افزایش سن، عامل فشار خون بالا
با افزایش سن، سختتر شدن رگها و و پایین آمدن کارکرد کلیهها، باعث افزایش فشار خون میشود. افراد زیادی با افزایش سن این مشکل را دارند.
اضافهوزن، عامل دیگر فشارخون
متاسفانه با افزایش وزن و رژیم غذایی نامناسب خیلی از افراد دچار فشارخون بالا میشوند. سعیکنید مراقب وزن خود باشید و از غذاهای پر نمک و دارای سدیم زیاد بپرهیزید.
ژنیتک، عامل مهم دیگر در فشار خون بالا
کسانی که در خانواده خود افرادی با سابقه فشار خون بالا دارند احتمال ابتلای خودشان نیز به فشار خون بیشتر میشود. این موضوع هم با اثبات تحقیقات صورت گرفته است. این گونه افراد، حساسیت بیشتری نسبت به نمک و سدیم دارند که خطر ابتلا به فشار خون را بالاتر میبرد.
سیگار و الکل
نیکوتین موجود در سیگار عامل خطر زای دیگر است. این ماده باعث تنگ شدن رگها، بالارفتن ضربان قلب، غلیظ شدن خون و… میشود. نوشیدن فراوان الکل نیز با تاثیر بر سیستم اعصاب مرکزی، باعث افزایش فشارخون میشود.
چه عواملی باعث ایجاد فشار خون میشود؟
ممکن است عوامل زیادی در ایجاد فشار خون، نقش موثری داشته باشند. توجه داشته باشید که همه عواملی که در بالا ذکر شده میتواند باعث ایجاد فشار خون شده و آن را تشدید کند. همراهمی هریک از این عوامل، خطر ابتلا به این بیماری را چند برابر میکند.
بیشتر بخوانید: هولتر فشارخون چگونه انجام میشود؟
خطرات فشار خون بالا
متاسفانه فشارخون بالا ممکن است باعث آسیبهای جدی و پرخطری شود. در اینجا چند مورد از خطرات آن را ذکر میکنیم. ممکن است فشارخون بالا به عروق شریانی(سرخرگی) آسیب واردکند. اگر سرخرگ شما سالم باشد، انعطاف آن زیاد است و جریان خون به راحتی در آن صورت میگیرد.
در صورت فشار خون بالا، امکان خون رسانی به بدنتان محدود شده و مشکل ایجاد میکند. فشارخون بالا میتواند مشکلات اساسی را به قلب وارد کند. این مشکلات شامل: بیماری عروق کرونر، بزرگی قلب، نارسایی قلبی و… میباشد.
ببیشتر بخوانید: هولتر فشار خون چیست و چه کاربردهای دارد
آسیب به مغز نیز از خطرات احتمالی فشارخون بالا است. برای عملکرد درست، مغز شما نیازمند خون رسانی مناسب میباشد و درغیر این صورت مشکلات متعددی را بوجود میآورد. آسیب به کلیهها، چشمها، اختلال عملکرد جنسی از دیگر خطرات احتمالی فشارخون بالا است. تمامی این موارد میتواند جدی و خطرزا باشد.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
فشار خون بالا یک بیماری مزمنی است که به تدریج افزایش یافته و خطرزا میباشد. گاهی اوقات این افزایش غیر عادی بوده و به سرعت پیش میرود. حتی گاهی اوقات منجر به بستری بیمار نیز میشود. در این صورت حتما سریعا به دکتر مراجعه کرده و مشکل خود را با پزشک درمیان بگذراید.
بدون دیدگاه