اسکن قلب یا تست ورزش قلب کدامیک برای من مناسب است؟ در این مقاله می خواهیم بصورت مفصل درباره هر کدام از این موارد صحبت کنیم و مزایا و معایب هر کدام را تشریح کنیم.
قبل از مقایسه هر کدام از این موارد، ابتدا باید با تعریف آنها آشنا شویم. اسکن قلب آزمایشی است که در آن میزان خون رسانی به قلب را مورد بررسی قرار می دهد در تست ورزش نیز عملکرد قلب مورد بررسی قرار می گیرد اما برای انجام آن نیاز به فعالیت بدنی می باشد.
اسکن قلب یا تست ورزش، هر دو برای تشخیص بیماریهای قلبی استفاده می شود اما نحوه ارزیابی آنها از عملکرد قلب متفاوت می باشد و هر کدام با توجه به معیارها و استاندارهای خود میزان سلامتی قلب را اندازه گیری می کند.
اکوکاردیوگرام یا همان اسکن قلب، آزمایشی است که امواج صوتی را با استفاده از سونوگرافی برای بررسی قلب استفاده میکند. با پژواک امواج صوتی از ساختار قلب، این پژواکها بهصورت تصاویری برروی مانیتور نشان داده میشوند.
تست ورزش که بهآن استرس ورزش نیز گفته میشود، برای بررسی بیماری سرخرگ کرونری و همچنین شناسایی علائم این بیماری میباشد. این بررسی، برای ارزشیابی فشار واردشده بر قلب طراحی شده و ریتم قلب، میزان احساس خستگی شمارا بهدقت اندازهگیری میکند.
دراصل تست ورزش، فعالیتهای قلب را درحالت آرامش و درزمانی که به سختی کار میکند را مورد آزمایش قرار میدهد.
هرکدام از موارد بالا برای بررسی قلب در شرایط گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد و نتایج آن در تشخیص بیماریها، کاربرد متفاوتی دارد. هریک از این آزمایشات خطرات و مزایای خاص خودرا دارند. پزشک با توجه به شرایط خاص هر فرد و با درنظر گرفتن شرایط بیمار، هرکدام از این روشها را میتواند تجویز کند.
اسکن قلب چیست؟
اسکن قلب که با استفاده از اسکنر سیتیاسکن انجام میشود یک آزمایش بسیار پرکاربرد در جوامع امروزی است. اسکن قلب، با استفاده از امواج صوتی میتواند عروق کرونری را بهتصویر بکشد و نشان بدهد.
دستگاه سیتیاسکن دارای یک حلقه بزرگ میباشد که اغلب آنرا با امآرآی اشتباه میگیرند. این اسکنر، برای تولید تصاویر اشعه ایکس استفاده میگردد و البته تصاویر آن بسیار دقیق میباشد.
بیشتر بخوانید: علائم و نشانههای افتادگی دریچه میترال چیست؟
این تصاویر توانایی تشخیص علائم بیماریهای قلبی را دارد. این تشخیص اولیه به پزشکان کمک شایانی در تشخیص درست، مدیریت بیمار، تثبیت و یا از بین بردن علائم بیماری ارائه میدهد. این تست میتواند تصاویری با جزئیات بالا و دقیق از قلب و عروق را نشان دهد.
اسکن قلب، موارد و مشکلات زیادی را همچون؛ بیماریهای قلبی مادرزادی، مشکلات دریچه قلب، عملکرد پمپاژ قلب، تومورها یا تودههای قلب، انسداد رگهای قلب و… را نشان دهد.
دو نوع اسکن قلب موجود است. یکی برای تشخیص رسوب کلسیم در عروق کرونری و دیگری برای نشاندادن آناتومی یا آسیب شناسی عروق کرونر مورد استفاده قرار میگیرد. پزشک باتوجه به مشکل شما تشخیص لازم را داده و تجویز میکند.
تفاوت بین اسکن قلب و تست ورزش
هنگامی که شما به پزشک برای انجام معاینات مراجعه میکنید، معمولا پزشک پس از یک معاینه عمومی برای شما تست ورزش یا اسکن قلب را تجویز میکند.
این سوال همیشه مورد بحث است که تفاوت هریک از این روشها چگونه است و کدامیک بهتر است؟ درواقع چه تست ورزش و چه اسکن قلب هرکدام برای جنبههای متفاوتی از بیماریهای قلبی استفاده میشود. البته هردو برای تشخیص بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگیرند اما با کاربردهای مختلف.
بیشتر بخوانید: اکوکاردیوگرافی یا تست اکو قلبی چیست؟
اسکن قلب و تست ورزش هردو روشهای غیرتهاجمی هستند اما با کاربردهای متفاوت! در اسکن قلب، امواج صوتی بیضرر برای ایجاد تصاویری از قلب استفاده میشود.
در تست ورزش، نحوه عملکرد قلب تحت استرس فیزیکی ارزیابی میشود. تست ورزش با استفاده از رکاب زدن دوچرخه و یا راهرفتن به روی تردمیل است.
ممکن است پزشک بهدلایل مختلفی هریک از این روشهارا برای شما تجویز کند. اگر شما ضربان قلب نامنظم دارید، یا علائم بیماری قلبی و همچنین تنگینفس داشتهباشید، ممکناست پزشک تشخیص به بررسی دریچهها و حفرههای قلب بدهد.
ببیشتر بخوانید: بهترین متخصص فشار خون در تهران
در اینصورت شما باید اسکن قلب را انجام دهید. تست ورزش بیشتر برای تشخیص تنگی یا انسداد شریان کرونری میباشد. علاوهبر آن تست ورزش میتواند جریان پایین خون عروق کرونری را نشان دهد. در تست ورزش، علاوهبر تشخیص بیماری، خطرات حوادث قلبی آینده نیز پیشبینی میشود.
دلایل تنگی نفس در تست ورزش
تست ورزش تقریبا زمان دوساعت را ازشما میگیرد. و قبل از آن باید به نکاتی توجه کنید که حین انجام تست دچار مشکل نشوید. گاهی اوقات در تست ورزش شما دچار تنگی نفس میشوید که میتواند دلایل متفاوتی را داشتهباشد.
داروهای قلبی و فشارخون را بانظر پزشک خود ۲۴ الی ۴۸ ساعت قبل قطع کنید. بیماران دیابتی حتما برای قطع داروی خود با پزشک معالج مشورتهای لازم را انجام دهند. قبل از انجام تست ورزش، از خوردن غذا و نوشیدنی و مواد محرک و همچنین استعمال دخانیات دوری کنید
توجه داشتهباشید قبل از انجام تست نباید فعالیت شدید فیزیکی داشتهباشید. بهیاد داشته باشید باید کسانی که توانایی ورزش کردن سخت را ندارند و با فعالیت کم به نفستنگی میافتند از انجام تست دوری کنند. دراین شرایط با استفاده از داروهای خاص با روش تصویربرداری انجام میشود و روش تست ورزش توصیه نخواهد شد.
حتما بخاطر داشتهباشید که دلایل بسیاری برای تنگی نفس در تست ورزش از جمله؛ دلایل فیزیکی و روانی، حملات پانیک، آسم، بیماری کلیوی و ریوی و… وجود دارد. و حتما درصورت تنگی نفس غیر عادی پزشک خودرا درجریان قرار داده و از انجام تست اجتناب کنید.
2 دیدگاه
برای دریافت نوبت تست ورزش باید چیکار کنیم؟
با شماره 09373585813 تماس حاصل فرمایید