یکی از مهمترین مشکلات قلبی و عروقی در سالهای اخیر گرفتگی رگ قلب و احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب است. در گذشته راهکارهای زیادی برای درمان وجود نداشت، با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی روش های درمانی موثری برای مشکلات قلبی همچون تست ورزش ایجاد شد. آنژیوگرافی رگ های قلب یک روش مفید تشخیص مشکلات شریانی رگ های قلب و درمان برخی از مشکلات قلبی است. احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب بسیار پایین است.
آنژیوگرافی٬ از طریق دست یا پا انجام می شود و هر دو روش مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نمی کند. نوع روش آنژیوگرافی ارتباطی با مرگ و میر بیمار ندارد. به طبع ریسک انجام این عمل برای بیماران با سن بالا و دارای بیماریهای زمینه ای مانند دیابت بالاتر است. بنابراین احتمال مرگ در آنژیوگرافی بسیار نادر است و فقط در صورتی که مراقبت های بعد از عمل به درستی انجام نشود ممکن است مشکلاتی برای بیمار به وجود بیاید.
آیا آنژیوگرافی قلب خطرناک است؟
آنژیوگرافی همچنین به کاتتریزاسیون قلبی یا کاردیاک معروف میباشد. این روش ها هم برای تشخیص بیماری و هم برای درمان عارضه های قلبی و عروقی کاربرد دارند. عوارض و آسیب های این روش درمانی بسیار پایین تر از روش های دیگر است . نرخ مرگ و میر 1 در هزار نفر ذکر شده است که بیشتر در بیماران مبتلا به بیماری شریان کرونر اصلی چپ یا تنگی هر سه رگ کرونری دیده شده است.
با تشخیص یه موقع هر بیماری همانند دلایل درد قفسه سینه و درمان زود هنگام می توانیم تا حد زیادی از بروز احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب جلوگیری به عمل آوریم. این روش درمانی مانند هر روش درمانی دیگری مزایا و معایب خاص خود را دارد که پزشک معالج برای رفع نگرانی بیمار تمام موارد را به اطلاع بیمار و همراهان او می رساند. با اطلاع از این موارد تا حدود زیادی نگرانی بیمار کاهش پیدا خواهد کرد.
مراقبت های بعد از عمل در بهبود سریعتر بیماری موثر است و احتمال بروز عوارض و مشکلات بعد از عمل را کاهش می دهد. با تشخیص پزشک معالج یکی از دو روش آنژیو دست یا پا انجام می شود که انجام آنژیو از طرق دست راحتتر است.
روش انجام آنژیوگرافی قلب
آنژیوگرافی بنا به دو روش انجام می شود.
- آنژیوگرافی از دست
- آنژیوگرافی از طریق پا
روش انجام هر دو مورد با تفاوت های جزئی مشابه یکدیگر است. برای انجام این کار بیمار را روی تخت رادیو گرافی به پشت می خوابانند. دوربین های رادیوگرافی در زوایای مختلف در اطراف بدن بیمار برای تسلط بیشتر پزشک در حین عمل قرار داده می شود. داروهای مورد نیاز در حین عمل از طریق سرم به ورید بازویی تزریق می شود. الکترودهایی روی قفسه سینه قرار می گیرد تا ضربان قلب کنترل شود. احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب با توجه به این دقت بالا بسیار کم اتفاق می افتد.
فشار خون بیمار با دستگاه فشار سنج در حین عمل چک می شود و دستگاه پالس اکسی متر میزان اکسیژن خون را اندازه گیری می کند. محل ورود لوله کاتتر از بازو یا کشاله ران قبلا موزدایی می شود و با محلول های شتستشو ضدعفونی می گردد و به صورت موضعی بی حس می شود. یک ماده رنگی به درون رگ ها تزریق می شود تا پزشک با مشاهده جریان آن محل انسداد را راحتتر پیدا کند.
احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب با تشخیص تخصصی پزشک در حین عمل بسیار پایین است چون بنا بر تشخیص پزشک روش های بالن زدن یا استنت گذاری برای رگ ها انجام می شود.
عوارض بعد از آنژیوگرافی قلب
این روش درمانی ممکن است مانند هر عمل دیگری با عوارض جزئی یا جدی همراه باشد.
- عوارض جلدی آنژیوگرافی
- کبودی در محل ورود کاتتر:ایجاد کبودی عادی است و پس از گذشت چند هفته برطرف خواهد شد.
- خونریزی زیر پوستی در محل ورود کاتتر: این خونریزی پس از گذشت چند روز برطرف خواهد شد.
- حساسیت به ماده حاجب استفاده شده در حین عمل
- احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- آسیب به کلیه به دلیل ماده حاجب
- خونریزی شدید
- آسیب به شریان بازو یا کشاله ران به دلیل ورود کاتتر
- آسیب بافتی به دلیل دریافت اشعه ایکس در حین عمل
مراقبت های بعد از آنژیوگرافی
مراقبت های بعد از عمل باعث می شود تا عوارض ایجاد شده بعد از آنژیوگرافی سریعتر بهبود پیدا کند و احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب کمتر باشد.
- از بلند کردن اشیاء سنگین بپرهیزید.
- در روزهای ابتدایی بعد از عمل از انجام فعالیت های ورزشی سنگین پرهیز کنید.
- در صورت نیاز به بالا رفتن از پله، آرام این فعالیت را انجام دهید.
- در صورت بروز ورم و کبودی در محل ورود کاتتر به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
برای درمان مشکلات قلبی روش های متعددی وجود دارد که یکی از پرکاربردترین آنها آنژیوگرافی می باشد. دقت عمل پزشکان در این عمل به اندازه ای بالا است که امکان فوت بیمار در جریان عمل بسیار پایین است. اگر چه ریسک عمل در افرادی با بیماری های زمینه ای بالا است، اما پزشکان تمام موارد را قبل از عمل به اطلاع بیمار می رسانند. مراقبت های بعد از عمل در کاهش عوارض و احتمال مرگ در آنژیوگرافی قلب بسیار موثر خواهد بود.
سوالات متداول
- کدام روش آنژیو گرافی قلب پر خطر می باشد آنژیو گرافی قلب؟
برای دریافت پاسخ سوال خود به صفحه آنژیوگرافی قلب مراجعه کنید.
- زمان آنژیوگرافی قلب چقدر می باشد؟
زمان آنژیوگرافی یک ساعت می باشد و مدت زمان بیشتر در صورتی اتفاق می افتد که روش های دیگر عمل همراه این کار انجام شود.
منابع
دکتر محمد ریاستی
8 دیدگاه
سلام و وقت بخیر
پدر من دچار گرفتگی عروق شدن یکی از رگهاشون ۹۰درصد گرفتگی داشت . در حین انجام آنژیو دوبار دچار ایست قلبی شدند که با شوک ایشون رو برگرداندند . میخواستم بپرستم از شما آیا این اتفاق در طول آنژیوگرافی طبیعی است؟؟؟؟
با سلام و احترام
این حالت اصلا شایع نیست. ولی در موارد نادر، در تنگی هایی که در جاهای خطرناک رگ ایجاد شده باشند ممکنه این اتفاق رخ بده. ولی خیلی به آناتومی رگ بیمار و مدل تنگی رگ بستگی داره.
سلام. پدر من حین انجام primary PCI دچار خونریزی گوارشی شدن و Arrestکردن و متأسفانه فوت کردند. داروهای هپارین،اینتگریلین،پتدین و میدازولام توسط پزشک بهشون تزریق شده بوده. این اتفاق میتونه طبیعی باشه؟
سلام و عرض تسلیت خدمت جنابعالی و خانواده محترم
وقتی میفرمایید primary pci. یعنی پدر دچار سکته ی حاد قلبی شده بودند و این موضوع حتی خودش به تنهایی هم ریسک مرگ داره.
در خصوص داروهایی که فرمودید خیلی وقتها ما پزشکان متخصص قلب مجبور میشیم برای حل کردن لخته از این داروها استفاده کنیم و کار درستی هم هست.
سلام پدر بنده صبح دوشنبه سکته کردن و۳۵ درصد قلبش کار میکرد رضایت گرفتن و امپولارو زدن براش.حالش بهتر شد ولی باید انژیو میشد.بیمارستان بهشتی کاشان کوتاهی کردن و از قبولش تفره رفتن. فردا صبحش که انژیو کردیم قلب ۱۰ درصد کار میکرد. و پدرم زیر انژیو از دنیا رفت. دکتر جان مقصر کیه؟ میخوام بدونم
سلام
خدا رحمتشون کنه.
در خصوص اقداماتی که برای بیماران اورژانسی قلب انجام میشود موارد بسیاری در تصمیم گیری پزشک موثر است ،من جمله ریسک خونریزی مغزی و سکته ی مجدد.
برای همین نمیشه برای تمام بیماران نسخه ی یکسانی پیچید.
فقط این رو بدانید که در سکته ی وسیعی مانند پدر جنابعالی متاسفانه ریسک فوت بیمار بسیار بالاست.
سلام آقای دکتر
من پدرم ۲ روز بعد از آنژیوگرافی همش استفراغ میکنه و پاهاش به شدت ضعیف شده و قندش از حالت نرمال رفته روی ۴۰۰و۵۰۰ بعضی وقتا حتی نمیتونه پاهاش رو تکون بده ونمیتونه بخوابه همش میگه باید راه برم یک دستشم میتونه تکون بده ولی بیشتر وقتا حالت فلجی میگیره
سابقه دیابت و فشار خون و عمل قلب باز و پروستات هم داره و به تریاک هم اعتیاد داره و ۷۵سالشم هست
این علائم نرماله؟؟
سلام و درود. امیداوریم که حال پدرتان هرچه زودتر مساعد شود اما برای تشخیص دقیق باید حتما به یک پزشک متخصص قلب مراجعه نمایید. در صورت تمایل می توانید برای رزرو نوبت با شماره مقابل تماس بگیرید:
۰۹۳۷۳۵۸۵۸۱۳