دلایل و علت بروز آریتمی قلب در افراد میانسال به عوامل مختلفی بستگی دارد به ندرت پیش میآید که فردی از آریتمی طولانی مدت رنج ببرد مگر در شرایطی و یا وجود یک محرک خارجی، بهترین روش برای درمان آریتمی قلبی مراجعه به متخصص آریتمی قلب می باشد.
برای محرک خارجی میتوان گفت که مصرف برخی داروها و یا یک شوک الکتریکی در ایجاد آریتمیقلب موثر هستند. با وجود برخی مشکلات زمینهای، پالسهای الکتریکی قلب نمیتوانند به درستی در سراسر قلب منتقل شوند و احتمال ابتلا به آریتمیقلب را افزایش میدهند.
علائم تاکیکاردی
تاکیکاردی به وضعیتی گفته میشود که در آن ضربان قلب بالا میرود که این مورد به تپش قلب بالا معروف است. البته توجه داشته باشید که هر ضربان قلب بالایی نشانه علائم تاکی کاردی نمیباشد.
این علائم باید در شرایط خاص و به صورت مکرر رخ دهد علائم این وضعیت شامل: داشتن تنگینفس، گیجی، سنکوپ(غشکردن یا شرایطی نزدیک به آن)، لرزش در قفسهسینه داشتن، درد در قفسه سینه داشتن، احساس سبکی در سر و ضعف ناگهانی میباشد.
اما این که چه میزان تپش قلب بالا، محسوب میشود به عواملی چون سن، جنسیت، وضیعت جسمانی و وزن وابسته است که هرکدام از این عوامل میتواند موجب آریتمیقلب شود.
ببیشتر بخوانید: دلایل درد قفسه سینه چیست؟
با بالا رفتن سن، میانگین ضربان قلب کاهش پیدا میکند. بطور مثال: در یک فرد ۲۰ ساله حداکثر ضربان قلب مجاز فرد، ۲۰۰bpm و میانگین ضربان قلب در حالت استراحت ۵۰_۸۵ bpm است. درحالی که در یک فرد ۶۵ ساله حداکثر ضربان قلب مجاز فرد ۱۵۵bpm میباشد. میانگین ضربان قلب وی در حالت استراحت ۳۵_۶۵bpm است.
عوامل برادیکاردی
اگر ضربان قلب در افراد میانسال در زمان استراحت، کمتر از ۶۰ باشد برادیکاردی تشخیص میدهند. البته اگر تناسب اندام مناسب، رژیمغذایی خوب و … داشته باشند میتواند نرمال باشد و قلب میتواند خون رسانی را به صورت کامل در زمان استراحت انجام دهد.
البته برخی داروها، مانند داروهای فشارخون میتواند ضربان قلب را کاهش دهد. زمانی علائم برادیکاری رخ میدهد که بدن شما قادر به خون رسانی صحیح نشود.
چهعواملی باعث افزایش احتمال آریتمیقلبی میشوند؟
در ادامه برخی از عواملی که باعث ایجاد آریتمی قلبی می شوند را بطور خلاصه آورده ایم ولی توجه داشته باشید که این علائم به طور حتمی نمی باشد و برای تشخیص دقیق تر باید به متخصص مراجعه کنید.
داروها و مکملها
مصرف داروهای خود سر و بدون نسخه هچون داروهای ضد سرفه و ضد سرماخوردگی میتوانند باعث ایجاد آریتمیقلب شوند. این داروها به صورت غیر معمول توانایی کاهش یا افزایش ضربان قلب را دارند. بنابراین مصرف دارو به طور خودسر به هیچ عنوان توصیه نخواهد شد.
مصرف بیشازحد الکل
مصرف بیش از حد الکل باعث افزایش احتمال فیبریلاسیون دهلیزی میشود. این عمل با تاثیر بر پیامهای الکتریکی قلب انجام میشود. فیبریلاسیون از انواع کشنده آریتمیقلب میباشد.
کافئین، نیکوتین و مواد مخدر
کافئین، نیکوتین و دیگر مواد محرک، باعث افزایش ضربان قلب شده و آریتمیهای خطرناکتری را بهوجود میآورند. مواد مخدر غیر قانونی با تاثیر شدیدی که بر قلب میگذارند، باعث ایجاد انواع آریتمیها و گاهی مرگ ناگهانی ناشی از فیبریلاسیون بطنی میشوند.
مطالب بیشتر: آشنایی با انواع فشار خون
فشارخون بالا یکی دیگر از مواردی است که باعث افزایش آریتمیقلب میشود. زیرا فشارخون بالا باعث افزایش احتمالی مبتلاشدن به آریتمیقلب و بیماریهای عروقکرونر میشود. همچین با افزایش ضخامت و سفتی دیواره بطنهای قلب میتواند انتقال پیام الکتریکی را در قلب دچار اختلال کند.
داشتن یک سبک زندگی مناسب و سالم میتواند در روند بهبود و یا جلوگیری از آریتمیقلبی نقش به سزایی داشته باشد. داشتن زندگی سالم شامل مواردی همچون:
- داشتن رژیم غذایی سالم از نظر قلبی
- فعالیت جسمانی منظم و حفظ وزن در محدوده طبیعی
- پرهیز از مصرف سیگار
- ترک یا محدود کردن مصرف الکل و کافئین
- کاهش استرس
چرا که استرس و عصبانیت شدید باعث آریتمیقلبی میشود.
راهکار جلوگیری از آریتمیقلبی
برای جلوگیری از آریتمیقلبی لازم است سبک زندگی سالمی را داشته باشید. یک زندگی سالم، بهترین راهکار برای جلوگیری از آریتمیقلبی است. ورزشکردن، رژیم غذایی مناسب، خوردن میوه و سبزیجات، عادات خوب در روز و … از نشانههای یک زندگی سالم است.
ببیشتر بخوانید: بهترین متخصص فشار خون در تهران
همچنین شما باید مصرف سیگار، کافئین بیش از حد، مواد مخدر، الکل و دیگر موارد مشابه دوری کنید. تمام این موارد موجب ریتم نامنظم قلب و آریتمیقلبی میشوند. همچنین به یاد داشته باشید که از استرس و اضطراب دوری کنید. آزمایشهای مکرر و تحت نظارت پزشک بودن نیز از دیگر عوامل واجب برای جلوگیری از آریتمیقلبی میباشد.
اگر سن شما بالا است و از ورزش اجتناب میکنید، میتوانید ورزشهای راحت مانند: پیادهروی کردن، شنا کردن و آب درمانی، یوگا و… انجام دهید. توجه کنید که تمامی این ورزشها در صورتی موثر واقع میشود که بدن شما گرم شود و عرق کنید. همچنین سعی کنید که از ورزشهای پرخطر و سخت دوری کنید که به شما آسیبی وارد نشود.
بیشتر بخوانید: آریتمی های خطرناک قلبی کداماند؟
رابطه آریتمیقلبی و فشارخون چیست؟
مسلما آریتمیقلبی و فشارخون ارتباطهایی با هم دارند. ممکن است که شما فشار خون پایین و ضربان قلب بالا که نوعی آریتمیقلبی است را داشته باشید و یا برعکس.
این موارد میتواند به صورت لحظهای اتفاق افتاده و خیلی خطرناک نمیباشند. اگر شما بهصورت دائم با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید ممکن است برای شما خطرزا باشد و بهتراست به پزشک مراجعه کنید.
در این مقاله سعی شد تا نکاتی درباره دلایل و علت بروز آریتمی قلب در افراد بزرگسال مطرح شود اما توجه داشته باشید که برای بررسی تخصصی تر حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
منابع: mayoclinic
کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر محمد ریاستی
بدون دیدگاه